Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Harcra várva

Kovács
|
BellatorMMM/Lucas Noonan
|
2020.12.15.
|
Van, akinél soha nem jelenik meg a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdés, a családi tradíciók, hagyományok determinálják az utat. Valószínűleg a Növényi családban sem kellett sokáig törni a fejeket, hogy a legkisebb, Norbi milyen irányba induljon el. A nagypapa „Fehér Angyal” néven profi pankrátorként hódította meg a nagyvilágot, az apuka pedig a legismertebb magyar birkózó olimpiai bajnok, aki kick-boxban, MMA-ban es grapplingban is világbajnok lett, de még anyai ágon is találunk sikeres profi ökölvívót a családban. Ifjabb Növényi Norbert számára sem az volt a kérdés, hogy küzdősportoló lesz-e vagy sem, hanem az, hogy melyik válfaját választja majd. Ő úgy döntött, hogy mindet.

 

– Az első sportélményem ugyan a focihoz köt, de az igaz, hogy a Spartacus birkózótermében ért, mert a birkózók nagyon szerettek focizva bemelegíteni – emlékszik vissza ifjabb Növényi Norbert. – Talán kétéves lehettem, amikor apu elvitt Fótra karatézni, de ott még csak a futást szerettem. Hiába próbált édesapám megfertőzni a küzdősporttal, kipróbáltam az ökölvívást, a birkózást, de még túl fiatal voltam ahhoz, hogy magával ragadjon. Szerencsére nem erőltette, így a kosárlabda és a foci töltötte be nálam a sport szerepét. Alig tíz éve, hogy apu megnyitotta a saját edzőtermét, ott döbbentem rá, hogy ez a legjobb sport!
 
Minden benne van
 
– Melyik: a birkózás, az ökölvívás vagy az MMA?
 
– Számomra az MMA, a vegyes harcművészet a tökéletes küzdősport. Minden benne van. Már az ókori görögök is űzték, igaz, még pankrációnak hívták, de a UFC vagy a Pride FC már a kilencvenes években nagyon népszerű volt. A bokszról azt mondják az angolok, sweet science, azaz édes tudomány, a jiu-jitsu a gentle arts, azaz a kedves művészet, a birkózás pedig alapsport, hiszen a gyerekek is birkóznak, de amikor ez mind megtalálható egyetlen sportban, az maga a csúcs!
 
– Ehhez képest alig harminc éve sikerült újraéleszteni és sportággá fejleszteni…
 
– Létezett és létezik a szambó és a kempó, ami nagyon hasonlított az MMA-ra, és itthon is próbálkoztak utcai harc elnevezéssel, de akkor még a közönség csak a brutalitást látta benne, és nem a sportot. Arra, hogy rakjunk össze minden küzdősportot, mindig megvolt a törekvés, és ez az úgynevezett MMA, a mixed martial arts, a kevert harcművészet a UFC és a Pride rendezvényeken jelent meg először ezen a néven. Ahogy mondtad, ez még nincs harminc éve, de ma már Amerikában és szerte a nagyvilágban a népszerűsége utolérte a pankrációét vagy az ökölvívásét. 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 8/12-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum