Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bárkivel megeshet? Berkivel megeshet!

B.P.
|
PS-archív-Ruzsa István
|
2016.06.03.
|
2016.06.03.
Ha volt olyan híresség Magyarországon, akiről elképzelni nem tudtam volna, hogy ki lehet hozni a a sodrából – mi több, bárki is piszkálni akarná – akkor az Berki Krisztián volt. Nem a herevasaló természetesen, hanem az élsportoló. A példakép. Tegnap este kiderült, hogy a mindig mosolygó, mindig szimpatikus Berkinél is van egy határ, amit nem ildomos átlépni. De ez nem baj, sőt: az én szememben ettől csak még emberibb lett.

 

Az egész sztori persze rém kellemetlen neki. Olimpiai bajnokként akár jó poén is lehet elmenni testnevelésből érettségizni, ha nem olyan forgatókönyvet írnak hozzá, mint ami tegnap megvalósult. A Debreceni Egyetemre felvételiző Berkinek emelt szintű tesi érettségire volt szüksége, így hát mint minden földi halandót, őt is vizsgáztattak. A korlátgyakorlata végén azonban rosszul fogott talajt, és kificamodott a bokája. Bárkivel megeshet, óriási pech. Egy ismert sportolónak ilyen helyzetben arra is fel kell készülnie, hogy a sok jó szándékból aggódó szurkoló mellett biztos lesznek olyanok is, akik kártevőként csámcsognak a szerencsétlen esetén. Berkinek nem is ezzel volt baja, egy intelligens ember, mint amilyen ő, ezeket a hangokat elengedi a füle mellett.
 
Az hozta ki a sodrából, hogy a gyakorlatáról készült videó a tudta és hozzájárulása nélkül kikerült az internetre. Mondhatnánk, hogy közszereplő, mit csodálkozik ezen, de ez ebben a szituációban fals nézőpont lenne. Mert Berki Krisztián ott nem élsportolóként, hanem érettségiző diákként tornázott. Nem mostanában érettségiztem, de feltételezem, ez még manapság is úgy működik, hogy nem egy nyilvános, hanem zártkörű eseményről van szó. Olyanról, amelyiken a vizsgázó diákokon kívül csak az érettségi bizottság tagjai és legfeljebb a felkészítő tanárok vagy az iskolaigazgató vannak jelen. Berki tudva azt, hogy a személye az átlagosnál nagyobb érdeklődést kelt, ennél mégis megengedőbb volt, még videózni is lehetett. Csupán egyetlen jogos kérése volt: a jóváhagyása nélkül ne hozzanak nyilvánosságra egyetlen felvételt sem.
 
Valaki ezt sem tartotta tiszteletben, miközben őt éppen a kórházban látták el. Pedig ha jobban belegondolunk, nem volt akkora szenzáció az esete: ha egy hétköznapi edzésen sérül meg ugyanígy, talán hír sem születik belőle, pláne úgy, hogy a riói olimpián sem lesz ott. A dolog esszenciáját az érettségi adta. És azért itt adódik a kérdés: egy olimpiai bajnok tornásznak egyáltalán minek kell érettségiznie testnevelésből?
 
Nem, szó sincs arról, hogy a bajnoki cím mellé ajándékba kellene kapnia a bizonyítványt. Az élsportban vannak hasonlónak tűnő esetek, gondoljunk csak Max Verstappenre, aki túl volt már néhány Forma–1-es futamon, amikor végre megszerezhette a jogosítványát. Az is megmosolyogtató volt, de teljes mértékben érthető, hiszen egy versenypályán ellenőrzött körülmények között száguldozni nem ugyanaz, mint a közúti forgalomban autókázni. De Berki Krisztián tesi érettségije más kávéház. Miért?
 
Mert ha egy ideig a középfokú nyelvvizsgát megszerző diákról feltételeztük azt, hogy tud eléggé angolul ahhoz, hogy ne kelljen érettségiznie, vagy egy OKTV-n döntőbe jutó diák mentességet kapott az adott tárgyban az érettségi alól, akkor... Akkor egy olimpiai bajnok tornászról miért nem hisszük el, hogy meg tudja csinálni az emelt szintű testnevelés érettségit?
 
Persze ha nem sérül meg közben...
Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 értékelés alapján)
Küldje el ismerősének!
Archívum